Bra dag för försvaret, men vi har bara börjat

De extra miljarderna till försvaret i den borgerliga budgetmotionen är mycket välkomna och kommer förhoppningsvis förhindra en försvagning av den operativa förmågan. Ett sämre försvar hade varit effekten om den s k övergångsbudgeten hade röstats igenom istället. 

Men för att parafrasera Churchill är det inte slutet eller ens början på slutet i hanteringen av försvarsekonomin. För att bygga upp den försvarsmakt landet behöver kommer det krävas mycket mer pengar och under en längre tid. Egentligen handlade det här budgetillskottet om att vidmakthålla det vi har i förmåga – inte att utveckla den. 

Min fasta övertygelse är att det krävs en moderat stats- och finansminister för att åstadkomma den upprustningen det svenska försvaret behöver. Endast med dem vid rodret kommer de nödvändiga prioriteringarna att göras. 

Under gårdagen satt jag hela dagen och lyssnade på försvarspolitiska experter från Tyskland, Frankrike och Storbritannien tala om de dystra prognoserna för säkerheten på kontinenten. Vi har verkligen ingen tid att förlora.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *