Kina & USA

Intressant artikel i New York Times om Kina. Reportern Steven Lee Myers beskriver hur Xi Jinping, Kinas president, håller på att minska Deng Xiaoping centrala roll i KKP:s historieskrivning. Det finns många faktorer bakom det, inte minst att Deng förespråkade konstitutionella begränsningar på t ex hur länge någon kunde tjänstgöra på toppjobb inom partiet och staten, eftersom det kunde uppmuntra den typen av personkult som uppstod under Mao Zedong. Nu håller Xi på att koncentrera alltmer makt till sig själv, och då kan Dengs ord användas emot honom.

Idag går amerikanerna till val i det s k mellanårsvalet. Enligt webbsidan FiveThirtyEight har demokraterna en 7/8 chans att vinna kontrollen över underhuset medan republikanerna har en 4/5 chans att behålla kontrollen över senaten. Jag har tidigare skrivit om vad som kan hända utifall att demokraterna tar över underhuset, vilket just nu är det troligaste scenariot.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *